19 Mart 2009 Perşembe

En Cahilden Bile Bir Şey Öğrenmek

Çalışma hayatımda yanımda ortak olarak çalıştığım insanlarla yüzüm pek gülmedi. İnsanların kendilerini büyük görmeleri, bilgi küpünün boş olması ve tecrübe eksikliğinin verdiği eziklikle herşeyi bilirim derken rezil olduğunun farkında olmamaları dikkatimi çekiyor. Ahbap çavuş ilişkisi içerisinde çalışmaları ortak özellikleri. Prosedür işletmemek için elinden yapan, bağlı olduğu yönetici yerine onun üstlerine “yaranmak” uğruna kuralları hiçe sayarlar. Genelde konuşulan her konuda muhakkak üstün olduğunu ıspatlamak isterler. Gerçi balık baştan kokar. Ancak kişiliğin oturmamış olması, kendisine ve yaptığı işe saygı göstermemesine rağmen yüzüne söylenen gerçekleride asla kabul etmezler. Kibir denilen şey bu olsa gerek. Yöneticisine itaat etmek yerine, onun arkasından ekip içindeki çıkar ilişkileri dahilinde belli gruplarda yer alarak otorite zayıflatma peşindedirler. Bu insanlar, elinde güç ve etkinlik varken kullanmayan ve birim içinde barındıran yöneticiler ile kaos ve belirsizlik ortamlarından beslenerek tam bir asalak gibi yaşarlar. Genelde ellerindeki güçün gideceğini düşünürek şirkette sizi ilgilendiren konulardaki bildiklerini kesinlikle sizden saklarlar.

Yukarıdaki yazıyı gözlemlerim ile sayfalarca uzatmak mümkün. Mükemmeliğin tadını almış biri olarak, mükemmelik modeli sistemine karşı duranlara acıyorum. Sistematik çalışmayı evrak işi görüp hafife alanların samimiyetsiz olduklarını ve günlük hayatta çevresindikilerede aynı kibir ve endişe ile baktıklarını düşünüyorum.

Bu gibi kişilerle çalışmanın dezavantajlarına gelince;

İşler genelde size kalır. Düzenli kontrol gerektiren ve tekrar olan işleride sizin takip etmeniz gerekir. İnsanlara söylenilen yalanların ortaya çıkmasını gördükçe aynı ortamda olmanın huzursuzluğunu yaşarsınız. Dürüst insanlar olmadıkları için paylaşım yapacak ve sinerji oluşturacak ortamı yakalayamazsınız.

İşin en güzel tarafı ise günün sonunda sinirli, gergin ve birazda isyankar bir şekilde işinizden uzaklaşarak güzel ve huzurlu evinize kavuşursunuz: Gemiyi sakin bir limana demirlersiniz, bir sonraki sabah başlayacak fırtınaya kadar.

Öğrendiklerim neler?

Onlarda gördüğünüz ve sizi rahatsız eden bütün cahillikleri yapmamak için olumlu öğrenme yaparsınız. Yöneticinizin yerine kendinizi koyduğunuzda ona Allah sabır versin dersiniz :) Hayatın akıp gittiğini ve heybeyi doldurmak için, sağda solda dedikodu yapmamayı, gruplaşma planları yapmamayı, şu anda olduğumuz konumda şirkete ve kişisel gelişime en çok fayda sağlayacak açılımlar ve atılımlarda bulunmayı kendinize yol edinirsiniz. Kişiliğinizi hiçe saymamayı, yalakalık yapmadan bilginiz ve işiniz ile ön planda olup ezilmeden çalışmanın huzurunu duyuyorsunuz. Yıllar geçsede yerlerinde saydıklarından işe girdiğinizdeki halinizle aradan geçen sürede ne kadar yol kat ettiğinizi göremenize yardımcı olurlar. Çözüm odaklı olmanın ne olduğunu çözümsüzlük üzerine kurdukları yaşamlarıyla size öğretiyorlar.

İş arkadaşlığını aile gibi görüyorum. Çalıştığınız işi seçebiliyorsunuz fakat beraber çalışacağınız insanları seçemiyorsunuz. Buradaki en güzel esneklik ailenizdeki gibi tölerans ve sevgi ile yaklaşmayabilmektir. Ekip halinde veya bir ortakla çalışmak zorunda olanlara gelişime önem veren, çözüm odaklı, inovasyona değer veren ve güven duyulan iş arkadaşları ile karşılaşmanız temennisiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder